Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2010 21:48 - За думите
Автор: pangel Категория: Други   
Прочетен: 499 Коментари: 0 Гласове:
0



Здравейте  приятели,

 

Заедно с  Вас ще започнем едно вълнуващо изследване върху, това което аз наричам “Концентрирана библейска мъдрост”,  извлечена от:  Притчи Соломонови и Еклисиаст! Естествено  мъдростта струи навсякъде от Библията, но в тези   2 книги  се съдържа екстракта от Божията мъдрост.

Бих искал много накратко да дам определения за самата Библия и за Притчите, които ще разглеждаме и които  ще ни помогнат да имаме по-ясна представа  за нещата за които ще говорим.

Да започнем с Библията.

-Библията е  Словото от Бога  за човека, 

Това не е книга,  която съдържа   историята на Израил, на Авраам, или Моисей,  а по-скоро какво Бог е направил в живота на Израил, Авраам и Моисей. Главното действащо лице в нея не е човек, а  Бог.

Библиятя не е  човешко мнение и разбиране за Бога, тя е словото на Бога към човека; именно за това тя има неоспорим авторитет като Божие Слово.

Що се отнася до Притчите;  много хора са склонни да ги разглеждат, като човешка мъдрост и опит и като част от народния фолклор; но приемайки ги на това ниво ние силно  принизяваме техния авторитет, поради простата причина че това са  притчи, които Бог е вдъхновил библейските автори да запишат! Това не е човешката мъдрост и опит, а Божието откровение за живота!

 

Днес искам да  засегна една тема,  която често се пренебрегва и игнорира: нещо, което всички правим, а именно говоренето. Ние често говорим дори заради самото удоволствие да се слушаме! Но когато в Библията  се пише за говорене се слага голям акцент върху нещата, които казваме. В Библията открито се заявява, че думите са съдбоносни и могат да променят  живота ни.

 

Притчи18:21
Смърт и живот има в силата на езика, И ония, които го обичат, ще ядат плодовете му

 

Да помислим за момент, Смърт или Живот! Такава сила  е вложена в езика ни, в това което казваме. Съгласете се с мен, че  нещата придобиват особена важност и сериозност, когато стане въпрос  за нашата смърт или  за нашия живот!

Някой може да каже: “Е аз не влагам чак такъв сериозен смисъл в думите си. Казал съм нещо, но  не съм го имал впредвид. Именно в това се състои нашия най-голям  проблема.  Това е все едно да държиш  шише с отрова в ръката си и да кажеш: “Ами аз  ще го изпия, но не го взимам на сериозно”. Как мислите това да ли това би неутрализирало действието на отровата?

Както в естествения свят  има естествени закони и те действат безотказно,  така и в духовния свят има духовни закони, които са не по-маловажни. 

На много места в Божието Слово думите са оприличени на семена, които сеем; и най-естественото е тези семена да поникнат и да дадат плод.

Независимо дали  плода е добър или лош, законите са си закони. Тогава  не можем да обвиним Бога, че  имаме лоша жетва при положение, че сме сели  лоши думи. Защо тогава отказваме да приемем сериозността на нашите думи? А именно те са, чрез които можем да получим прошка, спасение, изцеление или пък да си нанесем проклетия, болест и дори смърт.

 

 Вижте например кога  получаваме прошка за  нашите грехове:

-         1Йоаново1:9
Ако изповядваме греховете си, Той /Господ/ е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда.

 

В Библията не се казва, че грехът ни ще бъде простен ако скърбим или дълбоко съжаляваме за нашите грехове, /което  само по себе си  не е лошо но, е недостатъчно/. Това което Бог изисква от нас е да изповядаме греха си.

 Изповед – това е свързано с думи, които трябва да изречем. Помислете: смърт или живот има във вашите думи?

Галатяни 6:7

Не се лъжете Бог не е за подиграване, понеже каквото посее човек това ще да и пожъне.

Тъй като твоите думи ще оформят и повлияят твоето бъдеще, не си играй с него, но посей добри семена, за да имаш добра жетва.

 

Нека ви дам един пример.

- Когато сина ми постъпи глупаво и направи някоя беля, аз не казвам:  “Ти си голям глупак, от тебе няма да излезе нищо свестно.”  Не, аз правя разлика между постъпката и човека.  Казвам му: “Ти си умно момче, как можа да направиш такава глупост”. Това което правя е да сея добри семена,   за да може той да придобие правилно  виждане за себе си. Всички правим    глупави постъпки, но това в никакъв случай не означава, че  всички сме глупаци.

 

-         Лично за себе си аз съм направил своя избор да говоря живот за:

-         Моя дом

-         Моето семейство

-         Моят бизнес

-         Моето бъдеще

-         Моето тяло

-         Моите взаимоотношения

Какво избираш за себе си?   Направи добрия избор,  не постъпвай глупаво, сей добро, говори добро за  себе си  и тези около тебе. Нека Бог да ви благослови и ви разкрива богатствата на Своето Слово!




Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pangel
Категория: Други
Прочетен: 24530
Постинги: 5
Коментари: 11
Гласове: 24
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930